Beszámoló a Célraszálló Nemzeti Bajnokságról

Beszámoló a dunaújvárosi Magyar Nemzeti Célraszálló Bajnokságról

Remek hangulatú két napos versenyt sikerült rendeznünk a dunaújvárosi repülőtéren az október 23-i nemzeti ünnep hétvégéjén, a visszajelzések szerint minden külföldi és hazai résztvevő legnagyobb megelégedésére.Igazán népes és rangos mezőny gyűlt össze, 45 pilóta és 7 tandem egység részvételével, 11 csapatot alkotva. A verseny népszerűségét és rangerejét mutatja, hogy 8 nemzet képviseltette magát, olyan távoli helyekről is, mint Észtország, Észak-Ciprus és még egy nepáli pilótahölgy is versenyzett! A világranglista első 20 helyéről 4 pilóta is jelen volt,

köztük több volt Európa-bajnok.
Voltak különleges, megható pillanatok: egy nagy visszatérő, akit mindenki örömmel és meglepetéssel fogadott, hogy újra köztünk lehet, és a nézők soraiban is volt egy paralimpikon pilóta, aki ugyan nem versenyezhetett, de mindenki büszke rá, hogy ő is repült velünk.
Szombaton kiváló repülőidőnek örülhettünk, és 4 sorozatot is sikerült befejezni. Közben a reptéren ejtőernyős üzem és kisgépes repülések is folytak, amit problémamentesen, mindenki közös megelégedésre sikerült koordinálni. Vasárnap délelőtt köd miatt sokáig várnunk kellett, de szerencsére délben már alkalmasra nőtt a látástávolság és sikerült egy ötödik sorozatot is befejezni, amivel tovább növeltük a verseny értékét a világranglista-pontok tekintetében.
A nemzetközi összesített verseny drámai izgalmak közepette ért véget. A harmadik helyezett Jenes Győző is mindössze két ponttal maradt le az első helyről. Második helyezettünk nem lett, ugyanis azonos pontszámmal, mindössze 12 ponttal holtversenyben végzett az élen a magyar válogatott Kaszás Sándor és a szerb klasszis Iván Pavlov. Ezért egy újabb szétlövéses körben (már nem hivatalosan) meg kellett küzdeniük azért, hogy ki melyik csodaszép serleget viheti haza. Végül így Ivánnak jutott az aranyérem és a legnagyobb serleg. A nők közötti versenyt a női világranglista 2. helyezettje, Tamara Kostić nyerte, mögötte a két magyar válogatott, Grillmayer Alexandra és Szabóné Koleszár Edina végzett. A tandem verseny magyar találmány, de növekvő népszerűségét jelzi, hogy már 7 tandem is jelentkezett rá. Itt elsőként az észt egység végzett, második a Szabó család (mindkét tagja magyar válogatott pilóta), míg harmadik a román egység lett.
A díjátadón az MRSZ főtitkára, Vízaknai Erzsébet képviselte a repülőszövetséget és adta át a serlegeket a győzteseknek. Köszönjük minden résztvevőnek, szervezőnek, segítőnek és támogatónak, hogy ilyen sikerrel érhetett véget ez a nemzeti bajnokság.

14633232_10157913100720227_3467076862301275248_o